Terug naar de walvis. Deze werd gevonden met maar liefst 100 kg aan touw, visnetten en overig plastic afval in z’n maag. Hartverscheurend! Toen Ally drie maanden later op slechts 20 km van hetzelfde strand aan het werk was om een schip te bergen ging de knop om.
Het schip, de MV Kaami, vervoerde 1937 ton aan versnipperd plastic dat onderweg was om verbrand te worden. Het duiken in deze hoeveelheid afval en het zien van de impact van plastic afval op ons onderwaterleven inspireerde Ally.
Vanuit zijn woning in Glasgow leerde hij zichzelf enkele basisproductietechnieken aan. Hij verzamelde touwen en visnetten van het strand en begon met het produceren van plantenpotten gemaakt van het ‘afval’ dat hij vond. Hij verkocht de bloempotten op een lokale markt in Edinburgh onder de naam ‘Ocean Plastic Pots’. De rest is geschiedenis!
Terug naar ons… Je voelt hem al aankomen, toch? We zijn vanaf nu een verkooppunt van Ocean Plastic Pots. En het leukste: we zijn het aller eerste verkooppunt op het Europese vasteland. Dat maakt ons nóg trotser!
De potten passen precies in onze filosofie over duurzaamheid. De potten zelf, hoewel duurzaam en gemaakt om lang mee te gaan, kunnen ook weer worden gerecycled. Hierdoor ontstaat er een circulaire economie. Ook worden de potten binnen Europa geproduceerd (in dit geval Schotland) én we kopen ze in bij de bron. Hierdoor kunnen we gemakkelijk nagaan waar ze gemaakt worden, hoe ze gemaakt worden en beter nog: of de werknemers onder goede (en veilige) omstandigheden werken. Over dat laatste schreven we al een keer eerder een blog. Je leest het hier!
Leuk weetje: In 2021 won Ocean Plastic Pots de ‘RHS Chelsea Flower Show Sustainable Garden Product of the Year’ award.