Boevenpraktijken

Beestjes gevonden op je geliefde plant? Geen stress, wij bieden hulp!

Soms ontdek je ongenode gasten op je plant. Hoe voorkom je nou dat die ellendige beestjes je favoriete plant belagen? En beter… Hoe kom je van die boeven af?

Heb je eindelijk je droomcollectie planten bij elkaar, ontdek je beestjes… Het kan de beste overkomen! Ben je een slechte plantenouder als er opeens een beestje in een van je planten zit? Natuurlijk niet! Bijna elke plantliefhebber heeft wel eens te maken gehad met ongedierte. De truc is om er snel bij te zijn zodat je ze kan elimineren voordat er een plaag in een van je planten huist. Benieuwd hoe wij te werk gaan in geval van nood? Lees hieronder onze tips & tricks om korte metten te maken met deze boevenpraktijken.

 

Het voorkomen van beestjes is moeilijk maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niks aan preventie kan doen. Hoe wij te werk gaan? Onze epische check list is als volgt:
- De juiste plaatsing van de plant
- Watergift
- Luchtvochtigheid
- Beestjes-check

Een goede plaatsing van je plant kan al wonderen doen. Sterker nog… de juiste lichtcondities zorgen ervoor of je plant blij is óf niet! Wil je plant graag directe zon of staat hij liever op een plek met indirect licht? Misschien wil hij juist op een schaduwrijke plek staan óf juist iets ertussenin. Het kan soms een hele wirwar zijn, de juiste plek bepalen. Wij staan altijd voor jullie klaar om mee te denken in het vinden van een plant voor de juiste plek in huis/kantoor.

Wat ook een valkuil kan zijn is een plek met veel tocht. We willen namelijk niet dat er gezellig beestjes komen binnenwaaien, toch? Zet je plant daarom altijd op een beschutte plek neer. Heb je oude kozijnen vol kieren? Tochtstrips kunnen al wonderen doen.

Dan komen we bij watergift. Wisten jullie dat de meeste planten overlijden door een teveel aan water? Dat snappen we goed. Bij aanschaf van een plant denk je: ‘dit keer ga ik er écht heel goed voor zorgen.’ En tja… daar ga je dan! Als een controlfreak 6x per dag je plant bekijken en her en der nog wat bij wateren. Geloof ons, in een ver verleden waren wij ook zo. Want hey… Hoe meer liefde, hoe beter hij groeit, toch? Nou… nee! Soms is het beter om je plant een aantal dagen met rust te laten. Heb je moeite met het bepalen van het ritme van je plant? Probeer onze watermeter eens. Hiermee controleer je gemakkelijk of je plant water nodig heeft.

 

Luchtvochtigheid… Nog zo iets wat belangrijk is. De meeste planten (oke oke, we hebben het in dit kopje niet over cacti & succulenten) houden van een hoge luchtvochtigheid. Waarom? Van oorsprong komen ze vaak voor in een vochtig klimaat. Moet je je voorstellen: groei je van origine lekker in een tropisch regenwoud, beland je opeens in een droge woonkamer in Europa. ZIELIG! Gelukkig kunnen we hier iets aan doen. Door je planten te besproeien met water verhoog je de luchtvochtigheid op en rondom hun bladeren. En als beestjes ergens een hekel aan hebben… Lekker sproeien met een plantenspuit dus! Onze favorieten vind je hier, hier en hier.

Last but not least: onze befaamde beestjes-check. Klinkt ingewikkeld, is het niet! Wij hebben onszelf aangeleerd om tijdens de wekelijkse waterronde goed naar onze planten te kijken. Zien ze er nog fris uit? Hebben ze gekke vlekken of hangen ze er maar slapjes bij? Regelmatig draaien we bladeren om om deze vervolgens met een zaklamp te inspecteren. Sommige beestjes zijn zo klein dat je ze snel mist. Onze truc? Een ouderwets vergrootglas! Zo heb je die boeven snel te pakken.

Beestjes gespot op je geliefde plant? Geen stress, onze plantenapotheek weet daar wel raad mee. We hebben meerdere biologische bestrijdingsmiddelen in onze collectie. Onze favorieten zijn deze en deze. Zie je door de bomen het bos niet meer? Loop gerust even binnen, we helpen je graag!

 
 
Vorige
Vorige

Moederdag

Volgende
Volgende

Free Willy!